04-11-1996 Greenpeace vraagt datailhandel genetisch gemanipuleerde soja te weigeren!
Eind 1996 komt de 1e lading genetische gemanipuleerde soja producten in de Nederlandse supermarkt.
Het gebruik van genetische soja-producten levert GEEN voordelen op voor de consument.
Soja-producten worden verwerkt in 60% van de voedingsmiddelen, waaronder koekjes, margarine, brood, ijs, gebak, babyvoeding en mayonaise.
Unilever is de grootste soja-leverancier in Nederland en is meerdere malen benaderd door Greenpeace om te stoppen met genetische soja-producten of op z’n minst de natuurlijke en de genetische varianten gescheiden te houden.
Unilever steunt Monsanto’s argument (Monsanto is bang is dat de consument de genetische producten laat staan) dat het gescheiden houden van natuurlijke en genetische producten onmogelijk is.
De Genetische variant is niet lekkerder of voedzamer dan de natuurlijke variant, wel zijn er in de genetische variant extra bacteriën en virussen toegevoegd.
Behalve een potentieel gevaar voor de gezondheid, zou het ook een gevaar kunnen vormen voor natuurlijke gewassen dmv kruising, waardoor de eigenschappen van genetische gemanipuleerde gewassen overgaan op de natuurlijke versies.
Producten die Roundup (bestrijdingsmiddel) bestendig zijn zouden het giftige glyfosaat bevatten, een product dat na het sproeien in het bodem en oppervlakte water (dus ook in het drinkwater) terecht kan komen!
10-01-1997 Monsanto’s Toxic Roundup (Engelstalig)
Monsanto stelde in haar reclames dat Roundup milieuvriendelijk zou zijn, doch moest die claim weer uit haar advertenties halen.
De School of Public Health publiceerde in 1993 een rapport waarin glyphosate als de hoofdoorzaak werd aangegeven bij klachten bij landbouwers die met pesticiden werkten.
In een 2e studie werd glyphosate ook als hoofdoorzaak gegeven voor klachten bij landschapsonderhoud werkers.
Dr Joe Cummins bestrijdt de claim van voorstanders van biotech producten dat deze milieuvriendelijk zouden zijn.
Op Hawaii claimt de bevolking ziek te worden van de sproei-vliegtuigen, symptomen zijn duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid.
24-03-1997 Milieu-organisaties protesteren bij Unilever tegen Gen-soja!
Greenpeace en SNM protest met spandoeken waarop margarine kuipjes met de tekst: “Geen gesojamieter in onze kuipjes.” en “Nu met biotech bereidt.” en “Nieuw! Met kans op schade milieu.”.
De fabrikanten Dr Oetker, Nutricia en Vetera claimen GEEN producten met genetische soja te fabriceren, producten met het EKO-keurmerk zijn ook vrij van genetische soja!
Unilever Duitsland en Oostenrijk hebben reeds onder druk van de consument besloten om voorlopig GEEN genetische soja-producten te gebruiken.
De keus van het gebruik van genetische producten behoort bij de consument te liggen en niet bij de fabrikant, aldus Greenpeace gesteund door 2e kamerleden Stellingwerf (RPF) en Vos (GroenLinks).
In Nov 1996 nam het Europees Parlement met grote meerderheid een motie aan voor het gescheiden houden van natuurlijke- en genetische voedingsmiddelen!
14-07-1997 Roundup Herbicide Awards! (Engelstalig)
Wat een oplossing had moeten zijn voor de verdelging van al dat hardnekkige onkruid in het nieuwe vogelverblijf in de Salesbury dierentuin, ontaardde in een complete natuurramp.
Het Monsanto product Roundup deed wat het beloofde (het vernietigde het onkruid), maar ging een stapje te ver door het volledig uitmoorden van al het bacteriële en plantenleven (waaronder 74 zeldzame exemplaren).
Verder bleek dat het Australische Ryegrass resistent begon te worden tegen roundup, zodat deze met een tot 5x zo grote dosis moest worden behandeld.
Ja, Roundup kan een kaskraker worden genoemd met een omzet van 3 miljard dollar, maar wel ten koste van de natuur (dierenlevens, plantenlevens en de gezondheid van de mens)!
Als we bedenken dat Monsanto’s GENzaden voor Katoenplanten, Maisgewassen en Soyabonen volledig op dat Roundup bestrijdingsmiddel zijn afgestemd, kun je wel stellen dat Monsanto over niet al te lange tijd een complete monopolie zal bezitten op de voedselketen van de mens vanwege de patenten op haar producten (zowel op gewassen als vee)!
15-12-1997 Het Monsanto monster (Engelstalig)!
De pogingen van een MEGAconcern om de wereldvoedselproductie onder controle te krijgen.
Robert Fraley (een vertegenwoordiger van Monsanto) claimt in een artikel in “The Farm Journal” dat: “Wat je ziet is niet alleen een samenvoegen van zaadbedrijven, maar een samenvoeging van de gehele voedingsketen”!
De afgelopen 2 jaar heeft Monsanto grote overnames gedaan in de GENtech branche, waaronder “Holdens Foundation Seed” in februari voor 1 miljard dollar, en “Calgene” (GGO’s aardbeien-, katoen-, oilseed rape- en tomatenplanten) in februari voor xxx en “Agracetus” voor 150 miljoen dollar (patenten op o.a. soja en katoenplanten).
Monsanto’s gepatenteerde bestrijdingsmiddel glyphosate (Roundup)
xx-04-1998 Frans maïsoproer!
Frankrijk is het 1e Europese land waar op grote schaal Genetisch Gemodificeerde Mais verbouwd zal worden.
Een 100-tal boeren gesteund door de Franse boerenbond heeft een aantal GENmais van Novartis onschadelijk gemaakt.
In 1996 verbood de regering Juppé de teelt van GENgewassen, doch een jaar later gaf de regering Jospin de Zwitserse Novartis toch toestemming.
Het product van Novartis bevat 3 gens: 1. Resistentie Boorworm, 2. onkwetsbaarheid eigen bestrijdingsmiddel glufosinaat
xx-03-1999 Geen slapende honden wakker maken!
Waarom Nederland zich weinig verzet tegen GENgewassen en GROEIhormonen si mogelijk te wijten aan slinkse PR van zogenaamde communicatie en adviesbureaus waaronder Schuttelaar & Partners!
De tactiek die deze organisatie daarbij gebruikte was: “Geen slapende honden wakker maken”, aldus Greenpeace woordvoerster Marie-Jeanne Schiffelers.
17-03-1999 The Monsanto Machine!
Monsanto… De achtergrond van een bedrijf dat via de media claimt iets te zullen doen aan honger in de wereld, en wel op zodanige wijze dat zij landen als India en Afrika haar terminatorzaden op dringt (gesteund door de Amerikaanse overheid) die zoveel pesticiden nodig hadden dat de lokale flora in de desbetreffende landen afstierf (om over de voedingswaarde van die Roundup vergif resistente gewassen maar te zwijgen).
De omkooppraktijken van zo’n 200.000 dollar per jaar die in de portefeuilles van politieke kandidaten terecht kwamen om zo steun te kopen voor haar producten.
In 1997 stak het bedrijf zelfs 4 miljoen dollar in steekpenningen onder invloedrijke leden in het congres en het witte huis.
Dennis DeConcini een senator uit Arizona hielp Monsanto via zijn firma Parry & Romani bij het vergaren van patenten, evenals Ellen Boyle (ex redactie secretaresse van Tip O’Neill) via Timmons and Company.
07-05-1999 Revolving Doors: Monsanto and the Regulators !
Een artikel gebaseerd op een artikel uit “The Ecologist”, waarvan de drukker alle kopieën heeft moeten vernietigen van Monsanto’s advocatuur, vanwege en dreiging met een rechtszaak.
Een artikel dat gaat over het ongecontroleerd goedkeuren van experimenten met genetisch gemodificeerde voeding.
De oprichting van de NIH (de 1e overheidsinstantie die richtlijnen aangaande biotechnisch onderzoek instelde) in 1976 een adviserende instantie zonder bevoegdheden.
In 1977 en 1978 werden 16 voorstellen ingediend voor meer controle op biotechnisch onderzoek, en alle 16 voorstellen werden afgewezen.
09-05-1999 GM Third World warning!
Christian Aid bestrijdt de claims van Genetisch Gemodificeerde Gewassen fabrikanten dat deze de honger in de 3e wereld zou kunnen bestrijden, en waarschuwt dat de Westerse consument de keus tussen normale voedingsgewassen en Genetisch Gemodificeerde gewassen wordt ontnomen.
In zijn rapport: “Selling Suicide: Farming, False Promises and Genetic Modification in the Developing World” geeft hij aan dat GM-gewassen NIET helpen om de hongerende mensen in de arme werelddelen van gezonde voeding te voorzien.
De slechte toezicht op de in- en export van GEN-gewassen is de oorzaak van het op steeds meer plaatsen verschijnen van deze GEN-gewassen, die op den duur de natuurlijke gewasen zullen verdringen, verder is er nog het feit dat een kleine groep GEN-bedrijven in handen komt van de gehele voedselketen en daarmee een monopolie positie verkrijgt.
08-07-1999 Monsanto: Food, Health, Hope!
Monsanto’s geschiedenis aangaande volksgezondheid is indrukwekkend (of moet ik zeggen beangstigend).
1969 Agent Orange, 1979 Roundup bestrijdingsmiddel, 1994 rGBH (Posilac) in koeienmelk, om maar te zwijgen van de zoetstoffen Aspartaam en sacharine.
In 1997 kwamen de 1e ladingen RoundupReady sojabonen aan in Europa gemengd tussen normale sojabonen, de weerstand binnen Europa tegen Genvoeding wordt sterker.
In 1998 gingen Monsanto en Cargill een joint Venture aan in Gen-voedingsgewassen en veevoer.
Het is niet verwonderlijk dat de Amerikaanse president Clinton zich in 1997 voor Genetisch Gemanipuleerde voeding schijnt te hebben ingezet, aangezien hij in zijn verkiezingsstrijd in 1996 donaties ontving van Monsanto.
Ook Mickey Kantor (voormalig U.S. Secretaris van handel, en National Chairman voor de Clinton-Gore Campagne in 1992) zit behalve zijn politieke carriëre in de “Board of Directors” van Monsanto.
CGIAR is een netwerk van internationaal opererende onafhankelijke agrarische wetenschappers, wijst onder andere op de tegenstrijdigheden waarmee Monsanto’s terminatorzaden de hongersnood in de 3e wereld landen zou moeten stoppen.
In India worden de testvelden van Monsanto in Karnataka state en het naburige Andhra Pradesh systematisch vernietigd door landbouwers onder codewoord: “Cremation Monsanto”.
Dit vanwege de vele zelfmoord gevallen o.a. vanwege de tegenvallende oogsten met Monsanto’s Bollgard katoengewassen en de steeds verder oplopende schulden.
Het verhaal over 2 TV onderzoekers (Jane Akre en Steve Wilson) betreffende de introductie van Monsanto’s groeihormoon Provilac en het door de FDA goedkeuren hiervan ondanks de link met kanker (Monsanto claimde hierbij een 15% grotere melkopbrengst, doch de koeien kregen o.a. last van uierontsteking (wat weer met antibiotica werd bestreden) en verlammingsverschijnselen).
Dr. Shiv Chopra claimt dat zij onder druk stonden op die groeihormonen (rBGH recombinant Bovine Growth Hormone & rBST recombinant Bovine Somatotrophin) toe te laten.
14-12-1999 US court challenge to Monsanto (Engelstalig)!
Monsanto wordt beschuldigd vanwege globale kartelvorming, aldus de aanklacht van een aantal advokatenkantoren (Cohen, Milstein, Hausfeld en Toll).
Dit kartel heeft Genetisch Gemodificeerde Gewassen op de markt gebracht en daarbij prijsafspraken gemaakt en de producten onvoldoende getest op schadelijke bijwerkingen op de natuur en de gezondheid van mens en dier.
Dit kartel zou de Amerikaanse wetten overtreden, zich met bedrieglijke handelspraktijken bezigen en contractbreuk plegen.
De advokatenkantoren werken samen met milieuorganisaties, de Nationale Farm Coalitie en de Vereniging van Economische Trends, bovendien zou deze aanklacht kunnen leiden tot meerdere aanklachten vanuit andere landen waar Monsanto en consorten hun “proefvelden” plegen te exploiteren.
22-12-1999 Monsanto’s caterers ban GM foods (Engelstalig)!
Typisch, Monsanto’s eigen cafetaria’s bannen een aantal Genetisch Gemodificeerde ingrediënten die notabene door de eigen firma worden gefabriceerd.
Mike Batchelor (Granada’s kwaliteit toezichthouder) zou op 15-11-1999 gezegd hebben: “Vanwege de groeiende bezorgdheid van onze klanten over het gebruik van GM-voeding, en om gehoor te geven aan de regel- en wetgeving van de overheid, hebben wij besloten (voor zover dit mogelijk is) om GM soja en GM mais uit de producten van ons restaurant te verwijderen”.
“Wij zullen samenwerken met onze cateraars om GM-soja en GM-mais te vervangen met gelijkwaardige niet GM houdende ingrediënten.”
Monsanto’s woordvoerder Tony Coombes zei: “Wij geloven in keuzemogelijkheden. In ons Cambridge restaurant hangt een notitie waarop staat dat sommige producten mogelijk GM in grediënten bevatten, omdat ons personeel liever producten prefereren waarop minder bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.”
Cateraars van het Britse “House of Commons” serveren voedsel zonder GM ingrediënten, hetzelfde zien we bij het Europese Parlement, ook daar geen GM-ingrediënten in de voeding.
Het vertrouwen (of liever gezegd het gebrek aan vertrouwen) in de eigen GEN-gewassen is hiermee duidelijk aangetoond.
25-04-2000 Weinig belangstelling voor superzalm!
Het Amerikaans bedrijf AF Proteïn werkt al jaren aan een groeihormoon voor zalm, waardoor deze tot 10x sneller volwassen wordt.
Prof T. de Cock Buning bijgestaan door J. Verreth (docent visteelt en visserij aan de universiteit in Wagening) zien hier alleen een economische reden en zijn bang dat de vissector dezelfde negatieve kant op gat als de vee sector of de pluimveesector.
Het Brabantse Nutreco (zalmkweker, kippen en varkens fokker en diervoederfabrikant) claimt zich te distantiëren van de kweekmethode met groeihormonen die door AF Proteïn wordt gehanteerd omdat dit onnatuurlijk is.
26-08-2000 Maatschappelijk debat over genetische manipulatie verdient faire kans!
De Europese Commissie stond onder druk van de Gen-industrie voor een vrijere markt betreffende Genetische Gemodificeerde Gewassen.
De SP wil een pas op de plaats voor Genetische Gemodificeerde Gewassen, zeker gezien de capitulatie van de Europese Commissie aan de lobby van gentechbedrijven de nationale parlementaire buiten spel dreigt te zetten en een maatschappelijk debat over de toekomst van Gen-technologie in ons voedsel.
Voorstanders claimen Gen-technologie als het wondermiddel tegen een hongersnood.
Tegenstanders wijzen keer op keer voor mogelijke risico’s voor gezondheid en milieu.
In 1999 was wereldwijd een kleine 40 miljoen hectare landbouwgrond in gebruik voor Gen-gewassen, veelal doordat grote landbouwbedrijven steeds meer kleinere farmers overnemen en deze grond met Gen-tech gewassen beplanten.
Terwijl de honger nog steeds knaagt in de 3e wereld landen ondanks de toename van steeds meer landerijen met die dubieuze Gen-gewassen, krijgen Mega concerns als Monsanto met hun patenten op zaden en gewassen steeds meer grip op de voedselketen en wordt hun macht langzaam maar zeker steeds groter.
Ook in Nederland zijn enkele Gen-proefvelden toegestaan in de open lucht, waardoor de kans groot is dat deze Gen-zaden zich verspreiden tussen velden met natuurlijke gewassen.
Een Universiteit in Nebraska claimt dat Monsanto’s Roundup-soja Gengewassen een lagere opbrengst hebben dan natuurlijke soja gewassen.
Aardappelzetmeel fabrikant Avebe kreeg toestemming om Gen-aardappelen te planten met een hoger zetmeelgehalte, doch toen bleek dat deze aardappelen ook een gen bleken te bezitten dat de aardappel resistent maakt tegen antibiotica, werd de toestemming weer ingetrokken.
xx-07-2001 “New Monsanto and GMO Propaganda”!
Een bomdreiging in Frankrijk heeft Monsanto doen besluiten veiligheidsmaatregelingen te nemen.
Sinds het schandaal rondom de “Terminatorzaden” die Monsanto in handen kreeg via patenten door de overname van Delta & Pine Land voor 1,8 miljard dollar waarbij de RAFI het voor elkaar kreeg om deze zaden uit de handel te halen en Monsanto’s topman Bob Shapiro tot ontslag werd gedwongen lijkt Monsanto wat paranoïde en agressief geworden.
In Amerika worden landbouwers aangemoedigd om tenminste 20% van hun landerijen te beplanten met natuurlijke gewassen.
Één van de GENgewassen van Aventis genaamd Starlink veroorzaakte allerlei allergieën.
Hoewel deze gewassen allen bedoeld waren voor veevoer, kwamen er toch producten op de markt voor menselijke consumpte in de vorm van chips, cornflakes, koekjes en cake.
In 2000 fuseerden het Zwitserse Novartis en het Zweedse AstraZeneca tot Syngenta.
Ondertussen fuseerde Monsanto met Pharmacia en Upjohn.
De 3 grootste zaadbedrijven ter wereld zijn Pioneer, Monsanto en Syngenta, elk met hun eigen bestrijdingsmiddelen resistente gewassen.
Deze monopolie posities maakte een nieuwe (onwenselijke) vorm van zaadhandel mogelijk, het verkopen van zaden met het eigen bestrijdingsmiddel, omdat deze zaden nu eenmaal alleen resistent zijn voor de eigen bestrijdingsmiddelen, en niet tegen die van de concurrent.
Monsanto moest de misleidende term “biologisch afbreekbaar” die zij in haar reclamecampagnes voerde schrappen.
In oktober 1999 werd in het Franse Finistère een hoeveelheid glyphosate (verantwoordelijk voor een 50% reductie in de aanmaak van spermacellen) in de Elorn Rivier (die 1/3 van het drinkwater verzorgde) gevonden, die de toegestane waarde met een factor 172x overschreed.
Monsanto’s strategie is gebaseerd op het accepteren van GENvoeding.
Een aantal meer bekende GENgewas fabrikanten zijn: Aventis Crop Science, BASF, Dow Chemical, DuPont, Monsanto, Novartis and Zeneca Ag Products.
De verspreiding van GEnzaden door de lucht en insecten is moeilijk in bedwang te houden, de kans op GENbesmetting van landerijen met natuurlijk zaaigoed is groot, terwijl het voor landbouwers steeds moeilijker wordt om natuurlijk zaaigoed te verkrijgen.
Op elk genetisch design rusten patenten, en de eigenaren zijn niet verplicht hun producten door onafhankelijke onderzoeksbureaus en organisaties te laten onderzoeken ivm een hogere kans op bedrijfsspionage en het kopiëren van technieken, zoals deze GEN (GIF) producenten plegen te stellen.
28-11-2001 Mexican study raises GM concern!
Wetenschappers hebben dna gevonden van genetisch gemodificeerde gewassen in de bergen van Mexico (zo’n 100 km vanaf de dichtstbijzijnde geïndustrialiseerde GEN-velden, deze wildgroei bedreigt de diversiteit aan natuurlijke gewassen.
In Mexico worden sinds 1998 Gen-zaden verboden, doch Gen-gewassen worden voor consumptie toegelaten.
01-01-2002 Monsanto Hid Decades Of Pollution!
Een verhaal over illegale PCB lozingen in het grondwater circuit van het stadje Anniston in Alabama met zo’n 24.000 inwoners, en over kreek water dat nogal eens van kleur wisselde en vissen die begonnen te bloeden, waarvan de schubben los lieten en ondersteboven in het water dreven.
Onderzoeksresultaten waarvan de negatieve bevindingen simpelweg achterover gedrukt werden.
Een verhaal over de plotselinge dood van een 50-tal varkens en het opkopen van bewijsmateriaal.
Een drama dat eindigde in enkele 1.000-en rechtszaken tegen Monsanto vanwege veel te hoge PCB-waarden in het lichaam van de inwoners van Anniston.
12-01-2002 Proeven “genetische gewassen” gestaakt!
Het grootste Nederlandse zaadveredelingsbedrijf Advanta in Rilland sluit haar deuren voor Genetisch gemanipuleerde Gewassen.
De consument zou GEEN enkele interesse hebben in Genetisch Gemodificeerde Voeding, aldus woordvoerder Cees Noome, toch verwacht hij dat gepatenteerde Genetisch Gemodificeerde voeding over 10 jaar in de schapen zal liggen, en wel van de grotere Amerikaanse spelers als Monsanto.
14-02-2002 60 Minutes: Herbicide Problems!
Om de Coca plantages in Colombia te vernietigen sproeit men met Monsanto’s Roundup bestrijdingsmiddelen, waarbij enkele 1.000-en in de omgeving wonende gezinnen gezondheidsklachten beginnen te krijgen variërend van een jeukerig gevoel tot diarree, koorts en allergieën.
En dat terwijl een recentelijk uitgegeven rapport van de U.S. State Department claimt dat Roundup net zoveel irritaties zou opleveren als baby shampoo of zout.
De Columbiaanse Elsa Nivia claimt echter dat de giftige concentraties in Roundup wel 26x hoger liggen dan normaal in de landbouw wordt toegestaan.
28-07-2004 ‘Biosector moet gmo’s wel accepteren’!
Het aandeel van GMO gewassen neemt zienderogen toe, het wordt steeds moeilijker om GENvrije producten te verbouwen.
Het verschil tussen BIOlandbouw en GENlandbouw is dat bij BIOlandbouw natuurlijke wegen worden gezocht om gewassen te verbeteren (natuurlijke vijanden van insecten te gebruiken of het wisselen van gewassen op een veld) terwijl bij GENlandbouw gifstoffen gebruikt worden om de oogst te vergroten (gewassen bestand maken tegen 1 vorm van bestrijdingsmiddel zodat je kan blijven sproeien zonder dat de plant daar (zichtbare) schade aan ondervind of het injecteren van gene waardoor gewassen zelf gifstoffen produceren om insecten af te weren).
17-09-2004 Eurobarometer-Studie “Gentechnik 2002/03”! (Duitstalig)
De politiek is gewoonweg onbegrijpelijk, laten zomaar ongecontroleerd GENtechniek in de voedselketen toe, terwijl een Zwitserse meerderheid (87% van de bevolking) duidelijk aangeeft GEEN Genetisch Gemodificeerde Levensmiddelen te willen consumeren, zelfs niet als deze goedkoper zouden worden dan de natuurlijke varianten.
57% Van de ondervraagden maakt zich ook zorgen over eventuele schade die deze GENgewassen aan de natuur kunnen toebrengen.
13-01-2005 Argentinië: economisch voordeel telt!

13-01-2005 China: ‘moedige stap’ met genrijst!

18-03-2005 Geen ‘Greenwash’ voor de soja-industrie!

23-03-2005 Ongekeurd gen-maïszaad op de markt!

28-03-2005 Dierenwereld gedijt niet op akkers met gengewassen (studie)!

16-05-2005 EU: Monsanto-maïs is veilig, maar wetenschapper oneens!

01-07-2005 Ready to release second Roundup!

04-07-2005 Actie voor natuurlijk veevoeder zonder GGO’s!
Greenpeace vrijwilligers dringen het Campina complex in het Belgische Aalter binnen om te protesteren tegen het gebruik van GGO’s (Genetisch Gemanipuleerde Organismen) in veevoer van melkkoeien.
Campina claimt een natuurlijk product met haar slogan “Natuurlijk Evenwichtig”, doch gebruikt menselijk gefabriceerde GGO’s in veevoer, GGO’s die in de producerende landen een grote schade aan de natuur en het milieu veroorzaken.
Argentinië vernield grote hectaren bosgebied voor de aanbouw van GGO’s en het gebruik van pesticiden (Monsanto’s Roundup) is met een veelvoud toegenomen!

28-11-2005 Zwitsers stemmen tegen gengewassen!
04-01-2006 Romania bans GE soy beans as of 1 January 2007 (Engelstalig)!
08-01-2006 GM: New study shows unborn babies could be harmed!
08-02-2006 EU berispt wegens verbod op genvoedsel!
09-02-2006 Europeaan kiest zijn genvoedsel zelf!
10-02-2006 Detection of Transgenic and Endogenous Plant DNA in Digesta and Tissues of Sheep and Pigs Fed Roundup Ready Canola Meal (Engelstalig)!
13-02-2006 America’s masterplan is to force GM food on the world (Engelstalig)!
15-02-2006 Aantal producten met gentech blijft beperkt!
08-04-2006 Eerste aanplant van gemodificeerd maïs in Zuid Nederland op 6 hectare!
27-07-2006 Rechter kapittelt Greenpeace om kaart met genveld lokaties!
22-08-2006 4 Gentech velden vernietigd!
In 2006 neemt Monsanto katoenzadenhandel Delta & Pine over voor 1,5 miljard dollar.
Beste producten zijn de insecten resistente Yieldgard en de herbicide resistente RoundupReady.
In 2005 neemt Monsanto Seminis Seeds over voor 1,4 miljard dollar (Petoseed, DeKalb, Asgrow, Royal Sluis en Bruinsma goed voor 20% van de internationale groentezaden markt).
In 2005 neemt Monsanto ook Emergent Genetics over voor 300 miljoen dollar (Bollgard goed voor 12% van de Amerikaanse katoenzadenmarkt).
22-08-2006 Monsanto neemt katoenzadenbedrijf Delta & Pine over!
24-08-2006 Brussel weert Amerikaanse genrijst!
22-12-2006 Veldproef met herbicidentolerante NK603 maïs!
05-02-2007 Een miljoen Europeanen eisen etikettering gentech-producten!
26-02-2007 Roundup situatie (Engelstalig) Monsanto’s reclame advertenties over de biologische afbreekbaarheid waren misleidend!
08-03-2007 Rechter trekt vergunning proef gentech aardappels per direct in – VROM houdt zich niet aan de regels en wordt teruggefloten!
14-03-2007 Goedgekeurde genetisch gemanipuleerde gewassen blijken toch schadelijk – Overheden kijken de andere kant op!
28-04-2007 Greenpeace stuit op illegale maïs bij steekproef – Nederlandse controle op de invoer van gentech gewassen faalt!
02-05-2007 Greenpeace doet aangifte van import illegale gentech maïs!
11-06-2007 Scientists for a GM free Europe!
in 2004 gaf het GMO panel van de EFSA (European Food Safety Authority) te kennen dat Monsanto’s Mon863 mais geschikt was voor consumptie, ondanks het negatieve resultaat van een onderzoeksrapport uit 2002 waarbij ratten Genetisch Gemodificeerd voedsel kregen te eten.
Sindsdien zijn er slechts 2 verdere onderzoeken gedaan (2006 Hammond (minder gedetailleerd dan het rapport van Monsanto zelf) en 2007 Séralini (heranalyse van het rapport van Monsanto), waarbij een totaal andere uitkomst naar voren kwam dan Monsanto destijds als analyse expert stelde (MON 863 is GEEN veilig product).
28-06-2007 Statement on the analysis of data from a 90-day rat feeding study with MON 863 maize by the Scientific Panel on genetically modified organisms (GMO)!
09-07-2007 VWA vindt MON863-maïs veilig!
28-08-2007 Voeding huisdieren besmet met gentech producten – Greenpeace doet aangifte van overtreding etiketterings-wetgeving!
10-09-2007 Michael Hansen en David Wallinga: Laat Monsanto van onze melk afblijven!
24-10-2007 EU keurt Herculex(R) RW mais goed voor voedsel, veevoer, import en verwerking!
19-12-2007 Dossier Glyfosaat
23-12-2007 Mexico valt voor ggo-mais (boeren zaaiden onbewust GENmod zaden)!
xx-01-2008 Wie profiteert van GM gewassen (Engelstalig .pdf)!
12-01-2008 Frankrijk doet genmais MON810 in de ban!
18-01-2008 Bioboeren bang voor ‘genmaïs’!
28-01-2008 Ophef over proefveld met gen-mais!
30-01-2008 Gen-mais Monsanto zet ecosysteem op zijn kop!
13-02-2008 Genetisch gemodificeerde (GM) gewassen verhogen het gebruik van pesticiden en mislukken in het terugdringen van armoede, aldus een nieuw rapport!
06-02-2008 SP gekant tegen gen-maïs Gilze-Rijen!
20-02-2008 Bijenhouders protesteren met Greenpeace tegen gentech-proefvelden!
23-02-2008 Veldproeven regio Venray met gen-mais nog veel te voorbarig
28-02-2008 Gentech-besmetting gaat onverminderd door – 30 Gentech besmetting-schandalen in 23 verschillende landen!
28-02-2008 Zadenbank Spitsbergen: ijskoud en rampbestendig!
20-03-2008 Monsanto verliest beroep Frans verbod GMO-maïs!
26-03-2008 Discussie over gen mais in Drenthe!
Het Amerikaanse Monsanto neemt het Nederlandse “De Ruiter zaden” over voor 546 miljoen euro.
De Ruiter is bekend van productie van kwaliteitszaden voor de beschermde teelt van tomaat, paprika, komkommer en meloen.
01-04-2008 Monsanto neemt De Ruiter seeds over!
De universiteit van Kansas claimt na een 3-jarig onderzoek dat GEN-soja gewassen juist geen hogere opbrengst genereren maar een 10% lagere opbrengst.
Eenzelfde resultaat werd verkregen voor Gen-katoengewassen, die ook een lagere opbrengst gaven dan hun natuurlijke soortgenoten.
20-04-2008 Exposed: the great GM crops myth!
01-05-2008 Monsanto’s Harvest of Fear!
De Europese Commissie stelt de goedkeuring van 2 soorten GENmais en 1 soort GENaardappel uit, aangezien de EFSA (Europese voedingswaakhond) onder druk is komen te staan vanwege haar veelal lovende publicaties betreffende GGO’s, waarvan steeds vaker blijkt dat deze slecht zijn voor zowel het milieu als de gezondheid en bovendien een monopoliepositie creëren voor bedrijven als Monsanto.
Zo zou de GENaardappel van Basf genaamd Amflora resistent zijn voor antibiotica, en 2 GENmaissoorten (waaronder Monsanto’s MON863) in staat om zelf insecticide te fabriceren.
Milieu-organisaties willen dat de bezem gaat door de EFSA en personeel dat zich schuldig maakt aan tegenstrijdige belangen wordt vervangen zodat onafhankelijk onderzoek gegarandeerd kan worden zonder dat belanghebbende concerns de rapporten naar eigen inzicht kunnen censureren.
Jaja… De EFSA wenst u smakelijk eten met de GENgewassen die zelf insecticide fabriceren?!?
07-05-2008 Europa stelt goedkeuring over ggo’s opnieuw uit!
07-05-2008 Monsanto neemt De Ruiter Seeds Group B.V. over!
12-05-2008 EU-commissie wijst positief advies gentech gewassen af!
100.000-en Bijen sterven in het Duitse staat Baden-Württemburg, in sommige delen langs de Rijn zijn de bijenkorven zowat uitgestorven.
De grootste klap viel in de regio rondom de steden Rastatt en Lorrach in hoofdzaak agrarische gebieden en de beschuldigende vingers gaan naar Bayer Cropscience vanwege haar pesticide clothianidin ook wel bekend onder de naam Poncho een soort zenuwgas.
09-05-2008 Unexplained Mass Die-Off Hits German Hives!
12-05-2008 95% Gentech voer!
14-05-2008 Zaadbedrijven patenteren 532 genetisch aangepaste genen!
5.000 activisten TEGEN genetisch gemanipuleerd voedsel marcheerden door het Duitse Bonn aan het begin van de VN-conferentie over de discussie van gezondheidsrisico’s ten gevolge van technologie.
13-05-2008 GM Crop Foes March In Germany As UN Summit Starts!
Een 3-tal bio(GEN)tech landbouwbedrijven (Het Duitse Basf, De Zwitserse Syngenta en het Amerikaanse Monsanto) zijn bezig 100-en patenten te creëren op zoek naar gewassen die de climaatveranderingen waaronder droogte, hoge temperaturen, overstroming, ultraviolette straling en zoutwater kunnen weerstaan in een race om de dominerende marktleider te worden in de lucratieve markt van de voedingsgewassen.
Hierbij moet opgemerkt worden dat de armste landen die het meest getroffen worden door klimaatveranderingen juist GENgewassen hebben afgezworen uit milieu- en economische overwegingen.
Een monopolistische controle op plantenDNA is een slecht idee, zeker in een tijd van toenemende voedselschaarste aldus Hope Shand ETC in een 35 paina’s groot rapport over o.a.: “Patenting the climate gens” en “Capturing the climate agenda” en de Bill and Melinda Gates Foundation en hun project CGIAR.

13-05-2008 Firms Seek Patents on ‘Climate Ready’ Altered Crops!
22-05-2008 Frankrijk voor bepaalde genetische modificatie!
22-05-2008 Transgeen zaadje raadsel voor PRI!
23-05-2008 Monsanto en Syngenta leggen ruzie bij over gengewassen!
De strijd van de Canadese kleine boer tegen MEGA Genetisch Gemodificeerde Zaadbedrijven ala Monsanto (vanaf 1996 verbouwen inmiddels 70.000 Canadese boercontracten waarin zij zich verbinden GEEN GM-zaden over te hergebruiken of GM-planten te stekken, zodat zij elk jaar opnieuw middels dat contract gebonden zijn steeds weer opnieuw hun zaaigoed van Monsanto te betrekken.
De voedselprijzen stijgen, terwijl normaal voedsel steeds schaarser wordt en Monsanto een monopolie creëert op het totale voedingscircuit van deze planeet zowel qua gewassen als vee.
In 12 jaar tijd is de productie van GM-voeding met een factor 12 vermenigvuldigd en worden inmiddels in 23 landen op een totaal van 691 miljoen hectare GM-gewassen verbouwd.
25-05-2008 Family seed business takes on Goliath of genetic modification!
De imker Karl-Heinz Bablok uit Kaisheim klaagde bij de rechtbank over een proefveld met Monsanto’s MON810 mais, vanwege GENsporen die aangetroffen waren in zijn bijenkorven en de honing, welke overigens afgekeurd werd voor consumptie.
De imker werd verplicht de bijenkorven te verplaatsen wanneer de GENgewassen in bloei waren, omdat deze verplaatsbaar waren en het testveld niet (dit bewijst maar weer eens hoe krom het rechtssysteem in werkelijkheid is, en hoe kapitalistische corporaties steeds weer d’r zin krijgen)!
De wettelijk vastgestelde afstand van 300 meter tot GENtestvelden is ook een farce aangezien bijen kilometers kunnen vliegen met de door hun verzamelde pollen (een flinke wind nog buiten beschouwing gelaten).
01-06-2008 Die Bienen und der Gen-Mais (Duitstalig)!
Greenpeace zet een confetti-kanonnen in, gevuld met confetti en zaden die sneller zouden moeten groeien dan de genetisch gemodificeerde gewassen van Monsanto, op door de Nederlandse overheid toegestane proefvelden voor Monsanto’s GENgewassen.
06-06-2008 Confetti-kanon stopt experiment gentechmaïs van Monsanto – Eerste confrontatie Monsanto met milieubeweging!
Wat de tegenstanders ook voor argumenten gebruiken, de overheden zijn overtuigd dat deze Gen-gewassen dankzij “de hogere opbrengst” en het “verminderd gebruik van bestrijdingsmiddelen” de hongersnood in 3e wereld landen uit kan roeien.
Gevaren voor de volksgezondheid en de natuur worden bij voorbaat van de hand gewezen, aangezien economisch gewin het hoofddoel is waar overheden naar streven.
09-06-2008 Genetic Modification Of Crops – The Pressure’s On!

26-10-2008 Europe’s secret plan to boost GM production!

03-11-2008 The GM genocide: Thousands of Indian farmers are committing suicide after using genetically modified crops!

Rapporten:
23-10-2001 Greenpeace rapport over het glufosinaat-resistente (merknaam Liberty) 25 – Chardon LL’ snijmaïs van het Franse Novartis en de toelating van de teelt in Nederland in 2001 en het gebruik in veevoeders.
Een artikel van Glenn Davis Stone over de verslaggever Bill Lambrecht die onderzoek deed naar GMO’s en erachter kwam dat er in India veel zelfmoorden werden gepleegd o.a. vanwege het drinken van water vol bestrijdingsmiddelen ten gevolge van het vele sproeien van Genetisch Gemodificeerde voedingsgewassen en de schulden toename na het gebruik van Monsanto’s Bollgard katoenzaad die slechte rendementen opbrachten, waarbij het epicentrum van deze zelfmoorden lag in 1998 in het Warangal District van Andhra Pradesh, waar alleen al in dit district 500 zelfmoorden plaatsvonden.
Vandana Shiva claimt dat Monsanto’s GM-gewassen mede-verantwoordelijk zijn voor deze zelfmoorden ook al vanwege de schandaleuze praktijken Monsanto bezigt, zoals het ontmoedigen van landbouwers die normale (natuurlijke) zaden planten o.a. door deze (met rechtszaken) te bedreigen) en door Monsanto’s hooggeplaatste schoothondjes in de Amerikaanse overheid en VN organisaties die met hun “globalisering” deze dubieuze slecht gecontroleerde GEN-technologieën opdringen aan de arme 3e wereld landen.
12-07-2002 Biotechnology and Suicide in India!
Dit artikel laat zien HOE GM-voeding de wereld wordt opgedrongen door Amerika!
13-11-2002 FORCE-FEEDING THE WORLD: America’s GM marketing policy in the Third World!

Dossier van het NRC betreffende artikelen over GENvoeding!

Milieuorganisaties:
Greenpeace
SNM

Voedingsgewas patenten:
Monsanto – US # 5,352,605 chimeric genes in plant cells / cauliflower mosaic virus (CaMV).
Pythogen – US # 4,536,475 Antibiotic resistance gene sequence is used to establish vector expression and presence in host cells.
US # 4,407,956 Cloned cauliflower mosaic virus DNA as a plant vehicle.

Eén reactie to “GENTECH gewassen (GGO) nieuws”

  1. M. Bos Says:

    zie ook http://www.gentechvrij.nl sinds 1996 actief. (De Gentechvrije Burgers) En ook de Natuurwetpartij waarschuwde met ludieke acties en bezwaarschriften tegen gentech.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s