14-07-2010 Veel vraag naar Staatsleningen uit Italië en Portugal.
Zowel Italië als Portugal worden gerekend tot de zwakste schakels in de Eurozone.
Portugal haalde 1,68 miljard euro op met de uitgifte van Staatsobligaties met looptijden van 3 en 9 jaar.
Italië haalde 6,8 miljard euro op met de uitgifte van Staatsobligaties met looptijden van 5, 13 en 30 jaar.
Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde diezelfde dag de kredietwaardigheid van Griekenland.

22-09-2010 Portugal succesvol met lening uitgifte.
Portugal haalde 750 miljoen euro op met de uitgifte van 4-jarige Staatsobligaties met een rente van 4,70% op jaarbasis, en 10-jarige Staatsobligaties met een rente van 6,24% op jaarbasis.

21-10-2010 Trichet hekelt lakse aanpak euro zondaars.
Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zou Jean Claude Trichet van de ECB (Europese Centrale bank) bezwaar hebben gemaakt tegen de naar zijn zeggen “lakse aanpak van euro zondaars”.
In de Italiaanse krant la Stampa liet hij weten te pleiten voor hardere sancties tegen Eurolanden die hun begroting niet op orde zouden hebben.
Volgens EU-regels mag een begrotingstekort hooguit 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen en de staatsschuld zelf ten hoogste 60 procent van het bbp zijn.
>>> Link 2

24-10-2010 Europees president vreesde einde EU.
Europees president Herman van Rompuy zou hebben gezegd dat wanneer de crisis in Griekenland niet zou zijn ingedamd en de eurozone zou zijn ingestort, dit ook het einde zou hebben betekend van de Europese Unie.
“We stonden op de rand van de totale ineenstorting van het financiële systeem en dus van het economisch systeem”, aldus de Belgische Rompuy.

30-10-2010 Politiek akkoord over begroting in Portugal.
De politiek in Portugal stond onder zware druk vanuit het buitenland om tot een overeenkomst te komen aangaande “noodzakelijke” bezuinigingen, omdat Portugal anders de waarde van de Euro in gevaar zou kunnen brengen.
Doch de Europese Commissie vond dat de door Portugal gepresenteerde bezuinigingsplannen ontoereikend waren.
Vandaar dat Portugal op de ambtenarensalarissen gaat korten en de btw gaat verhogen.
>>> Link 2

19-12-2010 Griekenland, Portugal en Ierland uit Euro.
Als het aan hoofdeconoom Keith Wade van de Britse vermogensbeheerder Schroders ligt, dan zouden probleemlanden als Griekenland, Portugal en Ierland uit de Euro moeten stappen.
Anders voorziet hij dat de belastingbetalers moeten opdraaien voor nieuwe reddingsoperaties en is er nog steeds geen garantie dat de voorgenoemde landen niet bankroet zouden gaan en daarmee de hele Eurozone in gevaar zouden brengen.
De landen zouden geen concurrentievoordeel hebben, niet sterk genoeg meer zijn om zelfstandig te groeien, en te lage inkomsten genereren om de torenhoge Staatsschuld af te kunnen lossen.
De Griekse Staatsschuld zou zijn opgelopen tot 150% van het bbp, waarover zij nog eens zo’n 10% extra aan rente over moeten betalen.
De Ierse Staatsschuld zou zijn opgelopen naar 30% van het bbp, en zou zijn voorgekomen uit miljarden aan Staatssteun om de banken te redden, ook Ierland zou 9% extra aan rente moeten betalen.
Ierland zou onderhandelen over een lening van de Europese Unie en het IMF, waarbij één van de voorwaarden van het IMF zou zijn dat de Ierse banken zouden inkrimpen om deze aantrekkelijker te maken voor buitenlandse investeerders.
Als Griekenland, Portugal en Ierland uit de Eurozone zouden worden gestoten en hun eigen valuta weer in zouden voeren, zou dat tot een stabielere euro leiden, aldus Wade.

24-11-2010 Nationale staking in portugal.
Zo’n 3 miljoen Portugezen staakten tegen de bezuinigingsplannen van de regering, de grootste staking in het land ooit, aldus vakbondsleider Joao Proenca van de vakbond UGT.
Het openbaar vervoer kwam vrijwel tot stilstand.
Het vliegverkeer kwam stil te liggen, evenals 75% van de treinverbindingen en 60% van de busdiensten, de metro werd gesloten, veerdiensten lagen stil.

26-11-2010 Portugal moet steun aanvragen.
Terwijl Portugal claimt geen steun nodig te hebben van de Europese Unie en het IMF, denken de meerderheid van de Eurolanden en de ECB daar kennelijk anders over.
Deze zouden er bij Portugal op aandringen financiële steun uit het Europese “reddingsfonds” te accepteren, aldus de Duitse versie van de Financial Times.
De Portugese premier ontkend dat de Eurolanden en het ECB druk uitoefenen om noodhulp aan te vragen, evenals de Europese Commissie en het Duitse ministerie van financiën.
Portugal buigt zich over een bezuinigingspakket om het Staatstekort van 7,3% naar 4,6% van het bbp terug te dringen.
De Spaanse premier José Luis Rodríguez claimt dat ook Spanje geen steunaanvraag bij de Europese Unie en het IMF zal indienen.
>>> Link 2

11-01-2011 Portugal blijft steunaanvraag ontkennen.
Ondanks dat de Portugese premier José Sócrates te kennen gaf geen financiële steun van de Europese Unie en het IMF nodig te hebben, schijnt ondertussen hard gewerkt te worden aan de voorbereiding van een financiële steunaanvraag.
Volgens de Portugese krant Publico zou Portugal voor 60-100 miljard euro aan nood kredieten kunnen ontvangen.
De Portugese Sócrates laat cijfers zien waaruit blijkt dat het begrotingstekort is terug gebracht van 9,3% in 2009 naar 7,3% van het bbp, en hij verwacht dit zelfs naar 4,6% terug te kunnen dringen.
Hij heeft er het volste vertrouwen in dat de uitgave van 1,25 miljard euro aan staatsobligaties succesvol zal verlopen.

12-01-2011 Brussel wil EU-noodfonds opkrikken.
José Manuel Barroso (voorzitter Europese Commissie) wil dat de capaciteit van het EU-noodfonds omhoog wordt gekrikt.
Het noodfonds bevat voor 750 miljard euro aan garanties, waarvan 250 miljard van het IMF, 60 miljard van de Europese Commissie en 440 miljard van de Europese lidstaten.
Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) wil echter de garantievoorwaarden versoepelen, zodat het te lenen bedrag toeneemt, hetgeen concreet betekend dat de Europese lidstaten meer geld in dit fonds dienen te stoppen.
Vorige maand zouden het IMF zelf en de ECB hebben aangedrongen op een verhoging van het noodfonds, omdat dat nodig zou zijn wanneer Portugal of Spanje hier gebruik van zouden moeten maken.

12-01-2011 Portugal succesvol met lening uitgifte.
Portugal zou 599 miljoen euro hebben opgehaald met de uitgifte van 10-jarige Staatsobligaties met een rente van 6,72% op jaarbasis.
Portugal zou ook 650 miljoen euro hebben opgehaald met de uitgifte van 3-jarige Staatsobligaties met een rente van 5,40% op jaarbasis.
Volgens ING-econoom Paolo Pizzoli zou Griekenland hiermee hebben laten zien dat het nog steeds op de financiële markten kan komen, doch laat weten dat Portugal dit jaar van plan is nogmaals 20 miljard te lenen.

10-02-1011 ECB koopt weer Portugese obligaties.
De internationale media zouden hebben bericht dat het ECB “noodgedwongen” Portugese Staatsobligaties heeft moeten opkopen.
Het gaat hierbij om Portugese Staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar met een rente van 7,63% op jaarbasis.
Beleggers zouden ongerust zijn dat Portugal een beroep zal moeten doen op het noodfonds.
Investeerders zouden teleurgesteld zijn dat het noodfonds nog steeds niet zou zijn vergroot.
Economen zouden bezorgd zijn over de slechte groeiverwachtingen voor Portugal, zij menen dat de harde bezuinigingen van de overheid juist het economisch herstel zouden tegenwerken.

11-02-2011 Portugal lost schulden eerder af.
Portugal zou 9.5 miljard euro aan leningen vervroegd willen aflossen en wil hiermee aantonen dat het in staat is aan haar schuldverplichtingen te voldoen.
De vraag rijst echter of Portugal in navolging van Griekenland en Ierland nood kredieten nodig heeft om de financiële problemen te doorstaan.

14-02-2011 Portugese economie gaat weer achteruit.
De Portugese economie zou het afgelopen kwartaal met 0,3% zijn gekrompen, het bbp steeg met 1,4%.
De omvangrijke bezuinigingen zouden de groei van de economie belemmeren, waardoor mogelijk een nieuwe recessie kan ontstaan.

02-03-2011 Portugal heeft binnen 2 weken EU-steun nodig.
Zowel Persbureau Bloomberg als kredietbeoordelaar Standard & poor melden dat Portugal binnen enkele weken nood kredieten van de Europese Unie en het IMf nodig zal hebben om zijn schuldenlast te kunnen dragen.
Oorzaak zou o.a. de hoge rentelast zijn op de 10-jarige Staatsobligatie lening rond 7,45%.

11-03-2011 Portugal snijdt dieper in uitgaven.
De Portugese minister van financiën Fernando Teixeira dos Santos kondigde aan dat het mes gaat in de uitgaven van de gezondheidszorg en de sociale voorzieningen, om zodoende de staatsschuld terug te dringen naar 4,6% van het bbp.
Hij denkt verder dat door de werkloosheidsuitkeringen te beperken en de ontslagvergoedingen aan banden te leggen het Staatstekort in 2012 terug te kunnen brengen naar de vastgestelde 3% van het bbp.
Portugal zou de afgelopen maanden onder zware druk staan van de financiële markten, die vrezen dat Portugal haar schulden niet kan betalen.
De rente op de Portugese Staatsleningen zou tot een onhoudbaar niveau zijn opgelopen, en men denkt dat ook Portugal (na Griekenland en Ierland) bij de Europese Unie en het IMf aan zal moeten kloppen voor financiële steun.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s